Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Községünkről

2008.02.07

Kisláng Fejér megyei település Enying és Polgárdi között, a Balatonhoz viszonylag közel. A falu a régi Zichy uradalom felparcellázott területén jött létre. Két hullámban érkeztek telepesek az 1900-1910-es években a környező településekről. 1913-ban lett önálló község.

Napjainkban a település lakóinak száma 2600-2700 fő között van. A lakosság jelentős részének megélhetését biztosító Mezőgazdasági Szövetkezet felszámolás alá került. Ugyancsak több egyéb helyi és környékbeli munkahely megszűnt. Ezen okok következménye a nagyszámú munkanélküliség. Ezáltal sok család anyagi lehetősége nagymértékben korlátozott. Jelenleg néhány kisebb üzem, Kft. számítanak több embert foglalkoztató munkahelynek. Remény van, hogy ismételten mód nyílik csökkent munkaképességűek foglalkoztatására is községünkben. Jelentős a bejegyzett vállalkozók száma. Egyre nő a mezőgazdasági vállalkozásokból élők aránya is. 1990. óta a településen a ciklusok képviselő-testületei jelentős fejlesztéseket hajtottak végre (nagyrészt pályázati pénzek felhasználásával).

Még a kezdeti években megvalósult a vezetékes ivóvíz, gáz, telefonhálózat, később a kábeltévé, internetezés lehetőségének kiépítése. Felépült a község és az iskola számára a tornaterem, elkészült a 300 adagos főzőkonyha, majd megépült az óvodai tornaszoba. Új egészségügyi  centrum létesült. Megvalósult a művelődési ház, a polgármesteri hivatal és az iskola teljes felújítása, bővítése. Felépült a Tájház. Több éve megalakult és jól működik Kisláng Község Közoktatásának Minőségi Fejlesztéséért Közalapítvány, a Nyugdíjas és az Ifjúsági Egyesület, az Önkéntes Önvédelmi Egyesület, a Tűzoltó Egyesület, a Sportegyesület.

 

Faluszépítés!!!

Október 6-án, hétfőn 15 órakor várjuk a Községháza udvarán mindazokat, akik a környék parkosításában részt kívánnak venni.

Szükség lesz kapára, gereblyére, lapátra és/vagy talicskára (+ ügyes kezekre). 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.